pondělí 8. srpna 2016

Aspekty Luna-Pluto (konjunkce, opozice kvadratura) – stravující matka

Jeden příspěvek na téma plutonské Luny tu už byl ... ale nedávno jsem narazila na jiný, který mě taktéž zaujal, tak snad opakování matka moudrosti. A navíc mi jeho autorka dala povolení k jeho překladu a opublikování. Více na Astrology Marina. http://www.astrologymarina.com/

Dynamické aspekty mezi Lunou (matka) a Plutem (moc) bývají spojeny s archetypem tzv. stravující matky (devouring mother).
Ve své nejčistší podobě je postava matky dárkyní života – tím, že nás přivádí na svět a kojí.
Pluto je planetou zrození a smrti, cyklu transformace, života, který stravuje sám sebe.







Stravující matka je taková, která chce dostat nazpět to, co svému dítěti dala. Nedokáže se smířit s tím, že by se jí zpět nic nevrátilo, protože to by ji zanechalo prázdnou a bezmocnou. Zatímco dříve živila své dítě, nyní chce být živena ona sama. Lidé s aspekty Luna-Pluto mohou žít s pocitem, že své matce něco hluboce dluží.
Namísto bezpodmínečné lásky, péče a podpory tato matka potřebuje, aby jí bylo opláceno. Obdarováváním dítěte dosahuje vlastního emočního naplnění. Je na tom závislá.

Ve zdravém vztahu matka-dítě má dítě v matce oporu. Avšak stravující matka vnímá vztah jako druh boje o moc – pokud z něj těží méně než dítě, prohrála.

"Miluji tě a tolik jsem toho pro tebe udělala, takže mi musíš být vděčný, lásku mi vracet a starat se o mě!"

Stravující matka má nutkavou potřebu pečovat o druhé, protože cítí, že tím na ní někdo závisí. Proto může být matkou značně manipulativní ba dokonce paranoidní, která svým dětem nedovolí vyrůst a osamostatnit se.

Potřebuje někoho, kdo ji bude obdivovat a milovat za to, jaká je úžasná a obětavá.

Téma Luny a Pluta je silně spojeno s citovým vydíráním.

"Tolik tě miluji a obětuji se pro tebe, a nedělat pro mě totéž by bylo bezcitné!

Dávání a přijímání péče bývá u člověka s vazbou Luna/Pluto  spojeno se zápasením o moc. Poskytne-li vám někdo citovou podporu, zaváže si vás a i získá nad vámi kontrolu.

Naše první vazby na druhé a jejich vztahová dynamika se stávají celoživotním tématem. Tito zrozenci mohou mít problémy důvěřovat druhým, protože v blízkých vztazích vždy očekávají nějaký druh manipulace či zneužití moci.

Za tím, že o ně někdo pečuje, vždy tuší podmínky.

Aby se ochránili, mohou nakonec používat stejné techniky – říkat věci jako „pokud tohle neuděláš, budu tak smutná a zklamaná“ nebo „pokud bys mě opravdu miloval, udělal bys to pro mě,“ či „kdybych pro tebe něco znamenala, nenechával bys mě samotnou“.

Když se city péče změní v boj o moc a metody manipulace, vztahy tím vážně trpí.

Jelikož taková byla jedna z jejich nejranějších vztahových zkušeností, je jen přirozené, když se u lidí s vazbou Luna/Pluto vyvinou podobné manipulativní rysy. Aby se toho vyvarovali a vybudovali si otevřenější a zdravější vztahy, je třeba být si toho u sebe vědomi.


Jakkoli si negativní vlastnosti našich matek sami u sebe nechceme přiznat, s přibývajícími léty se jim začínáme stále více podobat.

Je ovšem snadné vlastní chování svalovat na druhého; zkuste proto pochopit, jak se stravující matka musela cítit, že takto jednala – musíte si připadat velmi nehodni lásky, když si myslíte, že jinak než manipulací druhého si ji nezískáte.
Namísto toho, abyste se manipulativní matce plutonsky mstili, odpusťte jí a vědomě rozvíjejte zdravější vztahy.

  


Žádné komentáře:

Okomentovat