pátek 30. prosince 2011

Tranzity Pluto-Venuše

Představuji další výňatek z knihy Howarda Sasportase Gods of Change: Pain, Crisis and the Transits of Uranus, Neptune and Pluto (Penguin: 1990). Text je znovu mírně krácen.


Planeta Venuše je spojena se třemi základními životními oblastmi: vztahy, tvořivostí a hodnotami. Aspektuje-li tranzitující Pluto nativní Venuši, dojde právě v těchto třech oblastech s největší pravděpodobností ke změnám, zvratům či transformaci. Každé z těchto oblastí se budeme věnovat zvlášť.

Co se vztahů týče, projevují se tranzity Pluto-Venuše několika různými způsoby. Žijeme-li už v manželství či nějakém vážném vztahu, tranzitující Pluto prověří sílu tohoto svazku a donutí nás přezkoumat, co je v něm nefunkční. Věci, které nás v tomto vztahu trápily, ale nikdy jsme je neřešili či jim nevěnovali pozornost, se nám dají natolik pocítit, že nezbyde než si je přiznat a konfrontovat se s nimi. Přišla za mnou například žena, které tranzitující Pluto utvářel kvadraturu na její Venuši. Celá léta žila v sexuálně neuspokojivém manželství, svou frustraci však odsouvala stranou. Vztah dobře fungoval na tolika jiných rovinách, že se své sexuální problémy pokoušela ignorovat. Při kvadratuře Pluta na Venuši však svou frustraci již nedokázala potlačovat, přestože měla strach manželovi o tom říct a riskovat, že tím vyvolá partnerskou krizi. Nakonec našla odvahu manželovi své pocity sdělit a společně začali na svých sexuálních problémech pracovat. Obecně platí, že dokážeme-li problémům vyvolaným tranzitujícím Plutem v aspektu na Venuši čelit a řešit je, je tu velká šance, že se náš vztah v důsledku toho prohloubí a posílí. To, co vztah potenciálně podkopává, je vyneseno na povrch a podrobeno očistě. Tímto způsobem Pluto pročišťuje Venuši a s ní i celý vztah. Tento vztah zemře ve své dosavadní podobě a je znovuzrozen do zcela nové kvality či způsobu existence.

V některých případech (a to se týká i trigonu či sextilu) však Plutův tranzit vůči Venuši vyvolá těžkosti či problémy, které se ukáží být nepřekonatelné. Pluto může odhalit natolik bytostné rozdíly, že i při těch nejlepších úmyslech vztah nemá šanci přežít. Jeden z partnerů si například není ochoten problémy ve vztahu připustit, nebo prostě své vztahové návyky nedokáže změnit. Tvoří-li tranzitující Pluto Vůči Venuši konjunkci či kvadraturu, jsme to často my, kdo dá k ukončení vztahu podnět. Je-li tranzitující Pluto vůči naší Venuši v opozici, může se vztahem skoncovat partner. Avšak v praxi je možné, že i za tranzitující konjunkce či kvadratury je partner tím, kdo končí a odchází. Jako u všech tranzitů vnějších planet vůči Venuši, i zde změnu či rozkol proděláváme buď z vlastního rozhodnutí, anebo z donucení. Nejsme-li ochotní čelit pravdě o svém vztahu či se nám nechce potýkat s neřešenými problémy, pak se náš partner může začít chovat způsobem, jenž nás donutí konfrontovat se s tím, čemu jsme se vyhýbali či co jsme popírali.

Tranzit Pluta vůči Venuši může signalizovat, že náš partner či milovaný prochází velmi obtížným a problematickým obdobím života. Může onemocnět, trpět psychickými problémy nebo mít obtíže v zaměstnání. V těchto případech jsme vystaveni zkouškám a změnám jako důsledek toho, co prožívá náš partner. Ve svém úsilí jej podpořit v sobě můžeme nalézt zdroje síly, o nichž jsme neměli ani ponětí. A konečně v některých případech může během tranzitu Pluta vůči Venuši dojít k partnerově úmrtí. Pokud během tohoto tranzitu 'umírá' vztah jako takový, je zapotřebí jej oplakat, jako bychom oplakali zemřelého člověka.

Tranzituje-li Pluto přes Venuši, pak problémy v našem současném vztahu působí jako katalyzátor, jenž probouzí hluboce usazené komplexy přetrvávající v nás z dětství. Odhalíme-li například partnerovu nevěru, nebudeme se cítit pouze zraněni a podvedeni v souvislosti se současnou situací, ale napojíme se i na emoce, které v nás číhají od dětských let, kdy osoba, jež o nás pečovala, věnovala více pozornosti někomu jinému, což v nás vyvolávalo pocit ohrožení. Život dítěte závisí na tom, že se o něj někdo stará; nebýt v centru pečovatelovy pozornosti je velmi děsivé a dítě se cítí zanedbáno, opuštěno či ponecháno smrti. Tyto rané úzkosti a traumata mohou opět ožít v souvislosti s nevěrou našeho stávajícího partnera. To neznamená, že bezprostřední situace partnerovy nediskrétnosti by nebyla sama o sobě znepokojivá - byli jsme přece ošáleni, podvedeni a zklamáni, a to samotné vyvolá silné reakce. Avšak tyto přirozené reakce nabývají na spletitosti a intenzitě, přimíchají-li se do nich dětské strachy z opuštění a smrti. Je více než pravděpodobné, že v dospělosti naše vlastní fyzické přežití na partnerově věrnosti nezávisí; přesto však ono vyděšené dítě, jež v nás stále žije, bude na partnerovu nevěru reagovat, jako by mu šlo o život.

Je-li tomu tak, pak je pochopitelné, že naše reakce na situaci bude vypjatá až extrémní; můžeme mít dokonce chuť partnera či druhou osobu zavraždit. Malé dítě, jež fantazíruje o zničení svého rodiče, není schopné tento akt provést; avšak dospělý, jehož vnitřní dítě je tímto způsobem vybuzeno, je dostatečně fyzicky vyzrálý, aby tyto destruktivní fantazie uskutečnil. Pluto tranzitující přes Venuši by sám o sobě pravděpodobně nevyvolal natolik silnou zuřivost, že by došlo k vraždě či násilí, avšak pokud tento tranzit (nebo jiný významný tranzit probíhající ve stejnou dobu) aktivuje též nativního Marta, může to být impulz vedoucí až k podobným extrémům. Přestože se to stává, jen málokdy naštěstí věci dojdou až tak daleko. Stále nám však zbývá otázka, co se můžeme z těchto situací naučit - jakou hodnotu pro nás má vynoření našich neřešených dětských komplexů? Pouze tím, že se s komplexy zasutými v našem nevědomí znovuspojíme, je můžeme přijmout za vlastní a nakonec i transformovat. Současné partnerské obtíže, k nimž při tranzitu Pluto-Venuše dochází, slouží k tomu, aby tyto komplexy přivedly do centra naší pozornosti. Jakmile si je uvědomíme, můžeme je důkladněji zkoumat, což je první krok, jak s nimi konstruktivně pracovat. Poradenství, terapie, meditace či určité formy léčitelství - například homeopatie, Bachovy květové esence, akupunktura atd. - tomuto procesu napomohou.

O tranzitech Pluto-Venuše jsme hovořili v souvislosti se situací, kdy v nás partner vyvolává žárlivost a hněv. V mnoha případech, jež jsem viděl, se však tyto tranzity (zejména tranzitní opozice Pluto-Venuše) projevují tím, že my sami jsme předmětem něčí zuřivosti či žárlivosti. To my jsme tím, kdo ohrožuje stávající vztah a probouzí partnerovu žárlivost, závist či hněv. [...] Opět je třeba ptát se, proč jsme k sobě takovou situaci přivolali. Je na partnerových obviněních něco pravdy? Pokud ano, o čem je třeba ve vztahu přemýšlet a diskutovat? Nebo snad něčím partnera popouzíme k tomu, aby vyjádřoval a přehrával naše vlastní niterné pocity, které jsme zavrhli a projikovali?

Ať už žijeme ve vztahu či nikoli, tranzity Pluto-Venuše mohou do našeho života přivést nového člověka, vůči němuž cítíme silnou, neodolatelnou přitažlivost. Probouzí se v nás něco hlubokého, a nám zřejmě nezbývá, než se nechat svými city vést, přestože to může ohrozit stávající partnerství. Při tranzitech Uran-Venuše může nový vztah sloužit jako katalyzátor životních změn a pak skončit stejně náhle, jako začal. Při tranzitech Neptun-Venuše nás může nový vztah v průběhu několika let zklamat a postupně se rozpadnout. Pokud se však nový vztah utvoří za tranzitu Pluto-Venuše, je tu větší šance, že přetrvá a nahradí ten dosavadní.








.... pokračování brzy ....

1 komentář: